Kontakt ADventureHomesSøgHjem DanskEnglishSvenskGreek
Bolig i Grækenland

 

 

 

 

 

Grækenland
- hvor oldtid og nutid mødes

 

De græske guder, Akropolis og Olympos, Iliaden og Odysseen osv. For oldtidsinteresserede er der ingen ende på seværdighederne.
Men Grækenland består også af den nyere historie og en verden af dejlig kunst og musik, heriblandt store navne som Nanna Mouskouri og Theodorakis.

 

Ελλάδα (udtales "æláda", og er det samme som Hellas)

Sådan hedder Grækenland på græsk, og når du ejer et hus i Grækenland kan det jo være interessant at vide.

Grækenland siges at være den vestlige civilisations vugge og har en lang og omfattende historie, hvorunder dets indflydelse har spredt sig over tre kontinenter. Demokratiet holdt en kort pause under militærdiktatur 1967-74. Kongen (Konstantin 2.) forsøgte et modkup og måtte flygte til England. Ved en folkeafstemning i 1974, efter diktaturets fald, blev monarkiet officielt afskaffet. 

 

Her er nogle af de vigtigste historiske begivenheder gennem tiderne:

De ældste fund af mennesker er ca. 800.000 år gamle. 1900 f.Kr. opstod på Kreta paladskulturen under den minoiske kultur. Den mykenske kultur 1600-1100 f.Kr. var en rig bronzealderkultur. Fra 700-tallet f.Kr. begyndte græske byer at anlægge kolonier i Middelhavsområdet og ved Sortehavet, og bystaten, polis, blev den dominerende statsform, bedst kendt er det demokratiske Athen. 400-tallet f.Kr. var præget af to store konflikter, Perserkrigene og Den Peloponnesiske Krig. Fra 300-tallet f.Kr. blev Makedonien et betydningsfuldt område, og en militær ekspansion påbegyndtes; den kulminerede under Alexander den Store, der erobrede hele Perserriget og nåede helt til Indien. Herefter dominerede græsk (hellenistisk) kultur store dele af verden. 146 f.Kr. indlemmedes Grækenland i Romerriget. Fra 300-tallet hørte området under Det Byzantinske Rige. Det blev efterhånden erobret af osmannerne, og fra 1500 var hele det græske fastland under osmannisk kontrol. Landet blev selvstændigt monarki efter en uafhængighedskrig mod osmannerne 1821-29. 1920 førtes en mislykket krig mod Tyrkiet, som resulterede i en tvangsforflytning af 2 mio. grækere og tyrkere fra hhv. Lilleasien og Grækenland. Landet blev under 2. Verdenskrig angrebet og holdt besat af Aksemagterne. Efter krigen udkæmpedes den græske borgerkrig, der afsluttedes 1949 med royalistisk sejr. Som nævnt afskaffedes monarkiet i 1974, efter 7 års militærdiktatur. Grækenland blev medlem af EF (nu EU) i 1981. Under krigene i det tidligere Jugoslavien førte Grækenland en mere serbiskvenlig politik end resten af EU, og forholdet til NATO-partneren Tyrkiet har jævnligt ført til politiske spændinger, om end de to lande nu synes på vej mod et normaliseret forhold.

 

 

Læs mere historie her:

Græsk historie

 

Og her finder du forfatteren Homérs berømte værker, samt mere om oldtiden og den græske mytologi:

Iliaden (Det Kongelige Bibliotek)

Odysseen (Det Kongelige Bibliotek)

Grækenland på Glyptoteket

Den græske mytologi

 

 

Grækenland vandt Europamesterskabet i fodbold 2004. Inden EM 2004 havde Grækenland deltaget to gange før, men aldrig vundet en eneste kamp. Grækenland var i 1896, 1906 og 2004 vært for de moderne olympiske sommerlege. De olympiske lege stammer oprindeligt fra Grækenland.

I 2005 vandt Grækenland det Internationale Melodi Grand Prix (Eurovision Song Contest). Vindersangen hed My Number One og var sunget af Helena Paparizou.